Arranca el I Festival d'Embarcacions Tradicionals de Portocolom que organitza el Consell de Mallorca
Arranca el I Festival d'Embarcacions Tradicionals de Portocolom que organitza el Consell de Mallorca
(17/05/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
Un total de 26 embarcacions provinents de Mallorca, Menorca, Eivissa, Catalunya i França participen en aquesta trobada, que converteix el municipi felanitxer en un museu viu de la mar
El Consell de Mallorca organitza, aquest cap de setmana, el I Festival d’Embarcacions Tradicionals, una iniciativa impulsada a través del Museu Marítim de Mallorca amb l’objectiu d’enaltir el patrimoni marítim de l’illa i reforçar els vincles amb les comunitats costaneres.
La trobada s’emmarca dins la celebració del Dia Internacional dels Museus, que enguany es commemora sota el lema «El futur dels museus en comunitats en constant canvi», una reflexió especialment significativa per a col·lectius com els de la costa mallorquina. La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha destacat que «les comunitats costaneres es troben en constant canvi a Mallorca, i el que abans eren embarcacions de pesca, ara s’han convertit en embarcacions patrimonials de gran valor que ens ajuden a entendre qui som i d’on venim».
Centenars de persones han gaudit aquest dissabte de les activitats de recreació històrica que s'han duit a terme a l’esplanada del moll de la Duana de Portocolom. Entre d’altres, s’ha mostrat com era antigament el transport de botes de vi fins als vaixells, una tasca fonamental en la vida portuària de fa dècades. Aquestes demostracions han despertat un gran interès entre el públic assistent, que ha pogut reviure en primera persona oficis i pràctiques tradicionals de la vida marinera.
Embarcacions participants de Portocolom
Al festival, hi participen embarcacions locals que demostren la tradició marítima del municipi. Entre elles hi trobam: els gussis Avelira, Davit i Nauta, i les llanxetes felanitxeres Elfi, Vimo i Yris. També hi seran presents els llaüts Baan, Boanegre, Guillermo, Sant Miquel i Simbad, que formen part del patrimoni naval de Portocolom.
Embarcacions participants de fora de Portocolom
Sa Rata, Sant Isidre i Sant Ramon, tres llaüts procedents de Catalunya, aporten el seu llegat marítim a la trobada. Des d’Eivissa participen el bot Javi i el llaüt Rínxol, mentre que França estarà representada per l’Ange Gardien, una rèplica de xabec. Mallorca té una destacada participació, amb els llaüts Alconàsser, Alzina, Balear, Brandó, Cala Sarral i Mantellina, així com el bot Au Pax. Finalment, Menorca també té presència amb els llaüts Besitos i Gertrudis.
Programa d’activitats
Dissabte 17 de maig
11 hores Navegació i activitats de recreació històrica, a l’esplanada del moll de la Duana.
17 hores Cicle de conferències a la Sala Polivalent de la Biblioteca de Portocolom de sa Sínia:
17 hores “L’Agne Gardien”, a càrrec de Michel Rezé.
17.30 hores “Cent anys del Sant Isidre”, a càrrec de Lluis Romero Fiol.
18 hores “Les barques del bou a Portocolom”, a càrrec de Bàrbara Terrasa Pont.
Diumenge 18 de maig
11-13 hores Navegació lliure a vela llatina.
14 hores Dinar popular a l’esplanada del moll de la Duana.
Totes les activitats són gratuïtes amb entrada lliure, excepte el dinar que té un preu de 21€ per persona i places limitades per ordre d’inscripció a: barquestradicionalspcolom@gmail.com.