CA

Totes les notícies

La Gala de l’Esport celebra 18 anys reconeixent els èxits esportius de 135 esportistes de 22 federacions

La Gala de l’Esport celebra 18 anys reconeixent els èxits esportius de 135 esportistes de 22 federacions

(08/02/2019)

El Teatre Principal de Palma ha acollit, un any més, la celebració de la Gala de l’Esport, que organitza el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca. Una cita especial, la del 2019, perquè la Gala celebra la majoria d’edat i creix en representativitat. Enguany, per primera vegada, s’ha reconegut a esportistes en edat escolar de tres federacions esportives que fins ara no havien estat presents a la Gala, com són automobilisme, kick-boxing i pàdel surf. Una cita que ha comptat amb Cata Coll com a convidada d’honor.

La Gala de l’Esport bufa les espelmes de la majoria d’edat consolidada com a màxim reconeixement social al teixit esportiu de Mallorca. Una oportunitat per posar en valor l’esport base i les persones –esportistes i familiars- i entitats

–clubs, federacions, ajuntaments, centres educatius, associacions- que treballen per fer créixer la pràctica esportiva a ca nostra. Una fita que, any rere any, reconeix el mèrit d’esportistes de Mallorca en edat escolar classificats entre els tres primers llocs als diferents campionats nacionals i internacionals.

 
Aquest 2019, la Gala ha guardonat 135 esportistes procedents de 22 federacions: atletisme, automobilisme, bàsquet, ball esportiu, boxa, ciclisme, la Federació d’Esports Adaptats (FESAIB), gimnàstica, golf, karate, kick-boxing, natació, pàdel, pàdel surf, petanca, piragüisme, taekwondo, tennis taula, tir de fona, tir olímpic, vela i voleibol. Un planter esportiu en el qual la presència femenina continua sent destacable: 78 dones, un 57,7 % dels esportistes guardonats.

 
«Avui celebram 18 anys de gales i més de dues dècades de gestió esportiva des del Consell de Mallorca», ha recordat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, qui ha afirmat que «darrera el 90 % dels esdeveniments esportius que se celebren a Mallorca, en què participen infants i joves, hi ha el Consell de Mallorca, ja sigui aportant ambulàncies, trofeus, monitors, material, amb l’organització o la patrocinació... I això té molt de mèrit».

 
Miralles ha recordat que actualment 86.000 infants i joves, d’entre 6 i 16 anys, participen cada any dels Jocs Esportius Escolars, un dels programes estrella de la Direcció Insular d’Esports, que promou més de 60 modalitats esportives: des dels esports majoritaris als més minoritaris. També ha destacat la modificació dels criteris de repartiment dels recursos econòmics destinats a les federacions esportives per incorporar criteris socials que beneficien l’esport femení: «Hem introduït la pràctica del futbol femení dins les 16 modalitats esportives que oferim a 43.000 joves en edat escolar. Hem premiat aquelles federacions que afavoreixen  la pràctica esportiva entre joves i infants amb menys recursos i, també, a les federacions que promouen els esports més minoritaris, perquè totes les disciplines mereixen el mateix tracte».  També ha recordat «experiències doloroses com la violència als espais esportius», alhora que ha destacat la «implicació de tot el Consell per dur endavant una línia d’ajudes de 12 milions d’euros per als ajuntaments per millorar les seves instal·lacions esportives» i les aliances creades amb els clubs d’elit.

 
Distincions Gala de l’Esport 2019

 
La Gala de l’Esport 2019 també ha distingit persones i entitats que han destacat en la promoció de l’esport base. Enguany, les distincions han estat per a l’Ajuntament de Llucmajor, municipi que durant la temporada 2017-2018 va acollir una vintena d’activitats de diferents programes de promoció esportiva de la Direcció Insular d’Esports amb la participació de mil dos-cents infants; el Club Esportiu Sagrat Cor, per la seva aposta ferma per les escoletes d’iniciació esportiva; l’IES Ses Estacions, pel seu compromís amb el programa IESportiu que permet acostar la pràctica esportiva als escolars de secundària, oferint una opció d’oci saludable; el Club Palma Futsal, per la feina que han fet a l’hora de difondre i posar en pràctica els valors de l’esport dins i fora del club, així com per la implicació en les visites escolars que coordina la Direcció Insular d’Esports i que posen en contacte els esportistes d’elit i els valors que representen amb els infants d’arreu de Mallorca; el Col·legi Lluís Vives, per l’aposta pel projecte «Golf en els col·legis» que l’ha conduït al triomf en la Final Nacional de la Lliga Escolar celebrada el passat mes de setembre a Madrid.

 
A títol personal, aquestes distincions han recaigut, el 2019, en Laura Quetglas, que ha estat vuit vegades campiona de Balears, sis vegades campiona d’Espanya, subcampiona d’Europa 2017 i campiona d’Europa 2018 de pàdel surf; i en Ramón Carmona, president del Comitè de Disciplina de la Federació de Karate de les Illes Balears, esport en el qual es va iniciar l’any 1971, i en el qual arribà a guanyar deu campionats de Balears i va ser semifinalista en diversos campionats d’Espanya.

 
Una Gala de l’Esport 2019 que ha comptat, en aquesta edició, amb una ambaixadora de luxe: Cata Coll, jugadora de la Unió Esportiva Collerense i campiona del món sub-17, que al mes d’abril complirà 18 anys, els mateixos que celebra la Gala. Un exemple de superació, perseverança i aprenentatge constant.

 
Per al president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, «la Gala de l’Esport ha esdevingut un merescut homenatge a l’esperit de superació dels nostres atletes. En definitiva, un homenatge a una veritable escola de vida. Una escola que ha d’estimular l’espontaneïtat, creativitat, il·lusió i esperit de superació com a part essencial de l’esport».

 
Les persones que han assistit a la Gala de l’Esport 2019  han pogut gaudir d’un espectacle d’exhibició de gimnàstica esportiva del Club Xelska i d’una Gala que ha fet un recorregut pels diferents valors que formen part de la recepta de l’esport: superació, tolerància, companyonia, esforç, talent...de mà dels periodistes esportius Maria Mayans i Dani Barjacoba.

 
L’acte ha estat presidit pel president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles i la directora insular d’Esports, Margalida Portells.

¿¿¿¿¿¿¿