CA

Totes les notícies

El Servei de Medicina Esportiva del Consell es renova per augmentar les revisions mèdiques i ampliar les activitats preventives socials

El Servei de Medicina Esportiva del Consell es renova per augmentar les revisions mèdiques i ampliar les activitats preventives socials

(14/09/2021)

  • Departament de Turisme i Esports / Comunicació i Premsa

Es passa de 6.000 a 10.000 revisions de base i s’incidirà en la creació de programes i activitats al voltant d’àrees com el risc cardiovascular, l’osteoporosi, la nutrició esportiva o les malalties respiratòries.

Avui s’ha presentat el renovat Servei de Medicina Esportiva del Consell de Mallorca, que treballa en reestructurar les seves àrees d’actuació i que ha començat a aplicar el setembre de 2021. L’objectiu és millorar la medicina comunitària i preventiva, ampliar la cobertura a federacions i clubs, acostar el serveis als ajuntaments d'una manera més directa i extensiva, i augmentar els programes d'investigació preventiva en l'àmbit esportiu associat a l'esport base. 

En la visita a la seu ubicada a General Riera han assistit el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, la directora insular, Marga Portells, i els metges que gestionen l’àrea sociosanitària del Consell de Mallorca. S’ha seguit un circuit pràctic de proves, com un electrocardiograma, proves d’esforç, densitometries i espirometries. Serra ha volgut destacar «la importància de la prevenció mèdica en l’esport base, on cada any es detecten un 6% de casos amb patologies a les quals s’aplica un seguiment intensiu, i per aquest motiu, el Consell millora l’atenció per arribar a més federacions, clubs i infants».

Entre les millores que es preveuen dins el Servei de Medicina Esportiva del Consell hi ha augmentar les revisions medicoesportives, que passen de 6.000 a 10.000, i flexibilitzen l’horari d’atenció per facilitar a clubs i famílies la conciliació. Una altra millora qualitativa és l’ampliació de l’equip mèdic de 6 a 16 professionals sanitaris, per tal de poder augmentar la preventiva mitjançant programes de salut. Els objectius són augmentar el nombre de controls a federacions i clubs esportius, i intensificar les revisions especialitzades per tal de controlar les patologies detectades en els infants en edat escolar. En aquest sentit, s’ha triplicat el pressupost respecte a 2020 i passa de 105.653 a 387.000 euros.

 

Més programes preventius i investigació

El Servei de Medicina del Consell de Mallorca fa una passa per arribar a més persones, però també una aposta per millorar l’assessorament. Així, ampliarà els programes de prevenció de la salut i la qualitat de vida per donar cobertura a una segment de població més ampli. S’incidirà en àrees com el risc cardiovascular, l’osteoporosi, la nutrició esportiva o les malalties respiratòries. 

Quant a l’àmbit de programes, s’organitzaran més jornades monogràfiques al voltant de temes tècnics associats a l’esport base amb experts i especialistes mèdics. Amb això, s’intensificarà el programa de prevenció primària de l’osteoporosi i de malalties òssies, es desenvoluparan programes de docència de caràcter informatiu i d’altres d’investigació amb universitats i altres centres encaminats a millorar la salut de la població. També es continuaran fent activitats adreçades a la població com les marxes del cor o les emmarcades en la campanya «Respira-net», així com diades tècniques formatives de Reanimació Cardio Pulmonar (RCP). Segons el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra «és una millora que posa en valor el servei que ofereix el Consell de Mallorca, perquè es farà feina més a fons en àmbits com la investigació associada a esport i salut preventiva.».

A més, Serra ha afegit que «un canvi important de la nova reestructuració «serà potenciar la feina adreçada específicament a ajuntaments, que permetrà acostar l'esport preventiu de manera més directa als ciutadans». Aquest àmbit abasta el nou programa «Mou-te amb salut!» que es fa amb segones i terceres edats als municipis, i on Medicina esportiva assisteix en uns reconeixements previs els usuaris.  

El Servei de Medicina de l'Esport del Consell de Mallorca desenvolupa des de l'any 1988 diferents programes de revisions mèdiques, prevenció de la mort sobtada i el control de lesions esportives. Ha realitzat més de 450.000 revisions des que es posà en marxa. Cada any es duien a terme fins ara una mitjana de 6.000 revisions mèdiques. Amb la internalització del servei creixen les revisions i s’intensificarà el seguiment dels expedients d'infants que presenten dificultats, amb exploracions especialitzades i intensives.

 

Programes de Medicina Esportiva del Consell

«Obesitat km 0»

El Servei de Medicina Esportiva ha posat en marxa el programa de difusió preventiu «Obesitat km 0» per donar pautes físiques i nutricionals preventives, i evitar la incidència de l'obesitat i sobrepès infantil entre escolars i esportistes. Aquest programa es desenvoluparà al llarg de 2020-22 i el conformen unes enquestes a la població d'entre 9 i 15 anys, una monografia, i unes jornades sociosanitàries amb experts en la matèria, que tendran lloc el maig de 2022.

Programa de Prevenció Primària de l'Osteoporosi

El Servei de Medicina Esportiva del Consell de Mallorca compta amb un dels sistemes de densitometria més avançat de les nostres illes, per tal de fer un diagnòstic precoç mitjançant proves extensives de càlcul de la densitat òssia. És un programa de detecció i prevenció que es du a terme des de 1993, adreçat fonamentalment a les dones, que permet prevenir fractures vertebrals i de maluc, que suposen un alt cost social i sanitari. Una detecció a temps pot induir una millora en la patologia a través de la pràctica esportiva, i evitar l'excés de medicació.

Programa de Prevenció del Risc Cardiovascular i la Mort Sobtada

El Servei de Medicina Esportiva, juntament amb altres entitats públiques, com universitats i societats mèdiques i científiques, treballa en la investigació i prevenció del risc cardiovascular i de totes les patologies associades a la hipertensió arterial, diabetis, dislipidèmies, síndrome metabòlica i d'altres, per poder potenciar la qualitat de vida dels malalts, sobretot en edat infantil. D'aquesta manera promou estudis de prevenció i d'investigació que es plantegen en funció de la situació derivada de les demandes socials en l'àmbit de la salut pública.

Programa d’Envelliment Actiu

El Consell de Mallorca ofereix, com a part dels seus serveis, una interacció amb el nou programa «Mou-te amb salut!», adreçat als ajuntaments i a segones i terceres edats, mitjançant suport científic i assessorament tècnic i un seguiment sense cost als usuaris d’aquestes activitats de l’àrea d’esports. Entre les aportacions es faran revisions a cada poble en el marc de les sessions esportives amb gent gran, en les quals es tendran en compte estudis de sobrepès, hipertensió, guies per a la correcció de problemes posturals i associats a la columna vertebral, o protocols per a pacients amb afeccions respiratòries, diabètics o amb osteoporosi. L’objectiu és que el nou programa «Mou-te amb salut!» ofereixi aquest servei amb valor afegit per als participants.

Assessorament als ajuntaments

S’ofereix suport tècnic i sanitari als ajuntaments de l’illa en temes relacionats amb medicina de l’esport, per tal que puguin planificar i executar de manera adequada la prevenció en les seves activitats esportives.