El Consell treballa amb grups de joves en risc d’exclusió social, mitjançant el programa «IESportiu» adreçat a instituts públics
El Consell treballa amb grups de joves en risc d’exclusió social, mitjançant el programa «IESportiu» adreçat a instituts públics
(01/02/2020)
- Departament de Turisme i Esports / Comunicació i Premsa
El servei pertanyent a l’àrea d’Esports arriba aquest curs a gairebé més de tres-cents alumnes de dotze instituts de Mallorca, apropant l’esport a centres amb una baixa taxa de participació esportiva.
El Consell de Mallorca ha promogut al Poliesportiu Sant Ferran de Palma una jornada intercentre adreçada a joves estudiants que participen en el programa «IESportiu» de la Direcció Insular d’Esports. Es tracta d’una oferta que apropa l’activitat física i l’esport als instituts d’educació secundària (IES) que presenten la taxa més baixa de participació en els programes d’esport en edat escolar i que, per tant, poden presentar una possibilitat alta de risc d’exclusió en aquest àmbit. En la diada han participat cent setanta-sis alumnes d’onze instituts.
Durant el curs 2019/2020 en el programa «IESportiu» participen dotze instituts públics mallorquins, vuit de Palma, dos d’Inca i un de Manacor, que han estat seleccionats amb l’assessorament de la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears. Un grup de tres-cents vint alumnes des de primer fins a quart d’ensenyament secundari obligatori (ESO) rebran classes esportives, en finalitzar les obligatòries, de diferents modalitats que ells mateixos trien. Els esports practicats, mitjançant monitors i organització del Consell, són condicionament físic, ball modern, handbol, raqueta, rugbi, voleibol i tenis taula.
L’objectiu del programa «IESportiu» és fomentar i promoure l’hàbit esportiu, complementant la pràctica d’activitat física amb xerrades de valors, visites a partits de clubs d’elit o jornades ludicoesportives intercentre, com la que s’ha celebrat aquest divendres. Una data que s’acosta al Dia Escolar de la No-violència i la Pau (30 de gener). L’esport és, per si mateix, un gran combatent i un preventiu d’hàbits adquirits durant l’adolescència, mitjançant disciplina i la sensació de pertinença a un grup.
El calendari esportiu d’aquesta activitat abasta vint hores setmanals, des del mes de novembre fins al mes de maig, coincidint amb el curs escolar. Es desenvolupa l’activitat esportiva durant vint-i-quatre setmanes lectives, un període llarg, que permet consolidar l’hàbit, treballar de prop amb aquest grup i generar una comunitat que va més enllà de l’aula i permet compartir afició.
El passat curs, l’«IESportiu» va arribar a dos-cents vuitanta-vuit participants, d’onze instituts, amb una mitjana d’inscripció voluntària del 74 %. En el període actual ha augmentat la participació en un 10 % i els instituts en una unitat, amb una inversió del Consell de gairebé vint-mil euros. L’objectiu de futur del Consell de Mallorca és expandir el programa a instituts públics amb alumnes que requereixen de necessitats de suport socioeducatiu i augmentar la taxa de participació fisicoesportiva a ESO en barris i/o zones que ho necessiten.
En aquest document trobareu un resum en xifres del curs 2019/2020: https://web.conselldemallorca.cat/documents/559414/0/2020_01_31_Consell+Mallorca_IESportiu_2019_2020.pdf/11136683-398c-a06a-2e5f-fed218656a92?t=1580411946238