CA

Totes les notícies

El Consell i el Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física llancen el programa esportiu per a persones majors «Generació Gent Gran»

El Consell i el Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física llancen el programa esportiu per a persones majors «Generació Gent Gran»

(23/05/2020)

  • Departament de Turisme i Esports / Comunicació i Premsa

El servei inclou pautes realitzades per tècnics esportius de les Illes Balears, que es duran a la pràctica en diverses residències de l'IMAS, i estableixen protocols per un col·lectiu cada cop més nombrós i actiu

El Consell de Mallorca posa en marxa el programa «Generació Gent Gran», un projecte fruit de la col·laboració transversal entre l'Institut Municipal d'Afers Socials (IMAS), la Direcció Insular d'Esports i el Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i l'Esport de les Illes Balears (COLEF IB). Consisteix en sessions audiovisuals esportives, homologades per educadors físics esportius, que estableixen exercicis per a la gent gran, normalitzats d'acord amb a les condicions físiques i d'edat de cada grup. Aquest programa esportiu constarà de sis pautes, que les residències de l'IMAS posaran en pràctica amb grups de residents als centres de La Bonanova i la Llar d'Ancians.

El programa s'ha configurat a partir d'un concurs adreçat des del COLEF als llicenciats en educació física de Balears, on es van escollir persones especialistes en salut i gent gran. S'han seleccionat sis exercicis-model, entre ells tres peces per a persones amb autonomia i tres per a persones amb mobilitat reduïda, que acosten la pràctica esportiva moderada als col·lectius de més de seixanta-cinc anys. Com afirma la directora insular d'Esports del Consell de Mallorca, Margalida Portells, «es tracta d'un programa que abasta una generació cada cop més nombrosa, la de persones major que -ara més que mai- tenen un ritme de vida o moviment més actiu, i per tant poden seguir fent exercici des de casa o en els espais on viuen». 

El programa farà feina suau-moderada amb la gent gran, com a part de les seves rutines d'activitat. Així, la directora insular de Gent Gran de l'IMAS, Sofía Alonso, ha destacat «el fet que actualment l'envelliment de la població és més actiu que en les darreres generacions es deu a un canvi d'hàbits que, en molts casos, permet que les persones comptin amb més mobilitat i una activitat més alta que els nostres padrins», fet que ha de ser tengut en compte per al disseny de noves activitats. 

La presidenta del COLEF Illes Balears, Carmina Vera, ha comentat que "els programes esportius per persones majors són cada cop més necessaris, degut a l'augment de la corba d'envelliment, que no significa inactivitat. Així promovem la importància de l’envelliment actiu". 

Per tot això, el Col·legi de Llicenciats en Educació Física proposa unes pautes d'exercici físic normalitzades i fetes per educadors físics esportius, cosa que suposa un avenç capdavanter en un camp que encara està per explorar. De fet, segons el Instituto Nacional de Estadística (INE), el 2010 la població de més de seixanta-cinc anys suposava un 17 %. Hi ha previsió que aquesta xifra augmenti al 21 % l'any 2025. 

 

Exercicis normalitzats per a persones majors
L'exercici suau permet prevenir les conseqüències de caigudes i redueix el risc d'obesitat, colesterol o de pèrdua d'autonomia. En conseqüència, la pràctica diària és  bàsica i altament recomanada: passejades de tres quarts d'hora de mitjana i quinze minuts d'exercici de força ajuden a prevenir lesions, frenen l'augment del pes i milloren el rendiment cardiovascular.

 Pel que fa a la pràctica esportiva, el COLEF recomana diferents freqüències i exercicis normalitzats en funció de l'edat o el nivell d'activitat física de cada persona. Amb motiu de l'estrena del programa «Generació Gent Gran» els educadors físics esportius han creat una pauta de recomanacions:  

- L'activitat física i l'exercici físic han d'estar ajustats a les necessitats i condició física de la persona. Recomanable diàriament.
- Importància d'una adequada progressió en l'exercici a realitzar: començar amb poca quantitat i intensitat suau i anar augmentant gradualment.
- La sessió d'exercici ha de tenir un escalfament prolongat, una part principal i una tornada a la calma.
- Essencial el treball de força. Evita la deterioració de la funció muscular i manté la independència i autonomia personal. Els exercicis de força són bàsics i necessaris per a les activitats quotidianes (pujar escales, aixecar-se d'una cadira, passejar, agafar pesos lleugers).
- Importància de realitzar exercici aeròbic almenys 3 dies per setmana entre 45 i 60 minuts: marxa, natació, ball...
- Treballar la flexibilitat (estiraments), l'equilibri (suports amb un peu, pujar i baixar un graó…) i coordinació (simultanejar dues accions, tocar nas amb la mà esquerra, mà dreta tocar maluc, aixecar la cama dreta i el braç esquerre)
- Tot exercici físic per a la tercera edat ha d'estar supervisat per professionals de l'activitat física especialistes en Salut i Gent gran.