CA

Totes les notícies

El 25è aniversari d’Esports del Consell es projecta mitjançant la campanya per la no-violència «La victòria dels valors»

El 25è aniversari d’Esports del Consell es projecta mitjançant la campanya per la no-violència «La victòria dels valors»

(25/02/2020)

Al llarg de 2020 es duran a terme diferents activitats commemoratives, com unes jornades generacionals, noves rutes senderistes a la serra de Tramuntana, un col·loqui sobre valors esportius o l’esdeveniment multiesportiu Jugam al Nadal.

Avui s’ha presentat el programa d’activitats que la Direcció Insular d’Esports del Consell de Mallorca ha projectat per commemorar el 25è aniversari de la delegació de competències en aquesta àrea. L’acte ha destacat el calendari que es durà a terme al llarg del 2020, així com una campanya de valors focalitzada en la promoció de la no-violència a les pistes i grades esportives, feta en col·laboració amb els principals clubs esportius de l’illa i amb els esportistes com a protagonistes.

Han assistit a l’acte la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra; el president de la Federació de Bàsquet de les Illes Balears, Juanjo Talents, i el de la Federació Balear de Futbol, Miquel Bestard. Segons la presidenta, el traspàs de competències, ara ja fa 25 anys, al Consell de Mallorca en matèria esportiva té com a objectiu «potenciar l’esport base, que lògicament té un vessant competitiu, però que sobretot serveix per inculcar valors. La noblesa, l’esforç, la superació personal, el respecte a un mateix i al rival, etc.». Així, la Direcció Insular d’Esports treballa per fomentar un conjunt d’activitats que promocionen l’esport per fixar hàbits i inculcar, al mateix temps, «que una pràctica esportiva saludable ens ajuda a mantenir el cos sa, amb bons hàbits que ens acompanyaran tota la vida». 

El conseller Serra ha volgut incidir en la importància de la nova campanya audiovisual i en la feina feta juntament amb clubs, federacions i institucions, que fomenta que «tots estiguem units per posar fi als conflictes al camp, cadascú amb les aportacions que li corresponguin i, sobretot, integrant les activitats d’uns i altres per tenir més força entre la població».

 

«La victòria dels valors»
Durant l’acte s’ha projectat una peça audiovisual que forma part del programa «La victòria dels valors», difosa conjuntament pel Consell de Mallorca, per les federacions esportives i pels clubs implicats, a través de les seves xarxes socials. Es tracta d’un projecte audiovisual nou, que promou la no-violència i el respecte en l’esport, a través de vídeos fets amb els equips d’elit de l’illa. La primera peça ha comptat amb cinc jugadors d’elit com a protagonistes de les modalitats de voleibol, futbol i bàsquet: Lago Junior, davanter del RCD Mallorca; Pili Espadas, davantera de la UD Collerense; Carlos Barrón, porter del Palma Futsal i de la selecció nacional de futbol sala; Matt Stainbrook, pivot del B The Travel Brand Mallorca, i Andrea López, lliure del Voley Ciutat Cide. 

Els esportistes –pertanyents a clubs que tenen un conveni de col·laboració amb el Consell de Mallorca dins el programa «Jugam amb l’elit»– expressen valors com el respecte a àrbitres i jugadors; la contenció en la grada, i l’actitud de negació enfront la violència esportiva o la tolerància, entre jugadors i aficionats. Es preveu que es continuï treballant en dues peces més, centrades en aquestes i altres modalitats esportives, com l’handbol, el hoquei o el bàdminton, i que es continuï reforçant el missatge amb personal tècnic i jugadors, com a protagonistes.

 

Novetats esportives per commemorar 25 Anys d’Esports
Entre les novetats destacades del programa del 25è aniversari hi ha quatre activitats adreçades a famílies i infants. Es tracta, en primer lloc, del programa «Senderisme i Serra», que es durà a terme durant el darrer trimestre d’aquest 2020. L’activitat es planteja com una col·laboració entre els departaments de Turisme i Esports, el Consorci Serra de Tramuntana i el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, tots tres pertanyents al Consell de Mallorca. Aquesta activitat està prevista que es desenvolupi durant cinc caps de setmanes, involucrant els refugis de muntanya com a base de diferents rutes per la Serra.  

En segon lloc, es duran a terme les «Jornades Generacionals 3G», que uneixen tres generacions –padrins, adults i nins–, en comunitat. Un cap de setmana que combinarà esport i tallers per a diferents edats, en què famílies puguin compartir exercici físic moderat. També es fa una aposta pels caps de setmana en bicicleta, sortides en grup basades en el «Cicloturisme actiu», que aprofitarà la senyalització del Pla de Vies Ciclistes de l’Illa, que ha posat en marxa el Consell de Mallorca a través del Departament de Territori, i que combinen la funció de mobilitat segura i sostenible, amb l’esportiva i de lleure.

En darrer lloc, i dins la programació familiar, la Direcció Insular d’Esports aposta per un gran esdeveniment multiesportiu, «Jugam al Nadal», que es celebrarà de la mà de les trenta-quatre federacions que tenen conveni amb el Consell, en un ambient festiu amb l’esport com a eix principal. Està previst que aquestes jornades es desenvolupin del 27 al 30 desembre del 2020, al Velòdrom Illes Balears, emmarcades dins dels actes de la Diada de Mallorca i adreçats a la població en general.

 

Els valors de la mà d’esportistes professionals
Paral·lelament a la campanya audiovisual de «La victòria dels valors», es reforçarà el programa «Jugam amb l’elit». Consisteix a augmentar el nombre de xerrades que actualment fan els onze clubs d’elit i els nou esportistes individuals, col·laboradors del Consell. Uns circuits teoricopràctics de valors a escoles i instituts, que promouen valors com la superació, la perseverança, la humilitat o la constància. En aquest sentit, s’incrementarà el nombre de visites escolars fins a cent cinquanta en el cas de clubs, i fins a cinquanta en el d’esportistes individuals, i s’arribarà a més de deu mil infants de Mallorca i a dos mil oients amb les ponències.

Cal destacar, com a novetat, un col·loqui esportiu que es farà per afrontar la no-violència en l’àmbit esportiu, que oferirà eines pràctiques i alternatives professionals. Es preveu que aquesta activitat prengui el format d’una taula rodona a càrrec de tècnics professionals i esportistes, seguint la línia de la campanya audiovisual.

Quant al programa «Suma’t», que la Direcció Insular d’Esports treballa amb més de 42.000 escolars en el curs 2019/20, s’ha inclòs un nou taller adreçat als centres educatius amb el títol «Stop assetjament! ». Aquesta activitat, adreçada a alumnes d’educació secundària obligatòria (ESO) de Mallorca, està destinada a afavorir el respecte i l’empatia amb els companys i a donar eines per informar i orientar com actuar de forma correcta davant un assetjament.

Aquest curs es faran seixanta tallers per diferents centres escolars i s’arribarà a tres mil estudiants.

Vídeos

El 25è aniversari d’Esports del Consell es projecta mitjançant la campanya «La victòria dels valors»