Dues banderes onejaran a sa Dragonera per commemorar els 30 anys de denominació de parc natural
(04/02/2025)
- Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports
Els piragüistes Marcus Cooper i Joan Toni Moreno duen fins a l’illa els estendards i, juntament amb el president, Llorenç Galmés, i el conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, els hissen en el mirador de na Miranda
El Consell de Mallorca ha començat els actes de celebració del 30è aniversari de la denominació de sa Dragonera com a parc natural amb una activitat commemorativa: la hissada de dos estendards al mirador de na Miranda. La fita serveix per recordar i enaltir l’espai, pels seus valors ambientals i paisatgístics.
El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, el conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, i la batlessa de l’Ajuntament d’Andratx, Estefanía Gonzalvo, han hissat les banderes que han recollit dels piragüistes mallorquins, Marcus Cooper i Joan Toni Moreno, que les han duites en canoa fins a l’illa. Els han acompanyat els directors insulars, Lluis Rubí i Toni Prats, i el regidor de Medi Ambient del consistori d’Andratx, Antoni Nicolau.
Des del Consell de Mallorca se celebra el 30è aniversari de sa Dragonera com una «fita especial, pel seu patrimoni natural i històric, així com per la seva biodiversitat, que la converteixen en un espai natural protegit rellevant», ha comentat el president Galmés. «Des del Consell es continua amb la labor de conservació dels valors històrics, culturals i ambientals del parc natural», ha remarcat el conseller Pedro Bestard.
L’activitat ha començat ben prest al matí, amb l’arribada al Club de Vela Port d’Andratx dels infants de 6è de primària de l’escola CEIP Els Molins de s’Arracó, que han fet una activitat mediambiental i lúdica. Els han acompanyat els dos piragüistes olímpics, als quals han fet moltes preguntes.
A partir d’aquí, el popular veler Rafael Verdera ha recollit els infants i les autoritats i els ha traslladat fent el mateix recorregut que els piragüistes fins a l’illa. Tant Cooper com Moreno, han duit en canoa, en el tram final, els dos estendards que han acabat coronant l’illa.
Parc natural des del 1995
Ens remuntam al 1987, quan el Consell de Mallorca va comprar l'illa de sa Dragonera, situada en l'extrem occidental de Mallorca. Més tard, concretament l’any 1995, el Govern de les Illes Balears, mitjançant el Decret 7/1995, de 26 de gener, va declarar-la parc natural, juntament amb les illes des Pantaleu i sa Mitjana, afermant per a les generacions futures la conservació de la seva biodiversitat rica i bellesa paisatgística.
El Parc Natural de sa Dragonera disposa actualment d'una superfície protegida de 274 hectàrees terrestres. A més, s'hi integren altres figures de protecció comunitàries, com la Xarxa Natura 2000, a causa de la prominent biodiversitat d'espècies. També se n'ha reforçat la protecció de la façana submergida, tant de les aigües interiors com de les exteriors que envolten l'illa, i l'han declarada reserva marina.
Fites importants al llarg d'aquestes tres dècades
Com a fites històriques més importants en aquestes tres dècades del Parc Natural de sa Dragonera destaquen els nombrosos estudis i el seguiment d'espècies protegides duites a terme, com el falcó marí o les sargantanes endèmiques que habiten l'illa.
A més, s'ha adherit al procés participatiu PROGRESS, amb la comunitat local i la Xarxa Dragonera Blava, que ha permès desenvolupar diferents projectes en comú, com el vídeo sobre les veus de la comunitat i el patrimoni cultural.
També, enguany es posarà en marxa un nou observatori d'ocells i es condicionarà el mirador de na Miranda, enclavament de gran interès per gaudir de les vistes del canal de sa Dragonera. La reconstrucció del mirador de na Miranda és un projecte interessant per als visitants de l'illa, ja que és una de les zones més visitades, per la proximitat a cala en Lledó i per les panoràmiques espectaculars de l'illa de Mallorca.