Galmés presenta als batles una inversió rècord que supera els 70 milions en els municipis per al 2025

Galmés presenta als batles una inversió rècord que supera els 70 milions en els municipis per al 2025

(29/04/2025)

  • Departament de Promoció Econòmica y Desenvolupament Local

Aquest dimarts es publica una ajuda inèdita de 3 milions per al manteniment de residències que s'afegeixen als 20 del Pla d'Obres i Serveis o als 6 d'instal·lacions esportives

El Consell de Mallorca destina enguany als ajuntaments una inversió que supera els 70 milions d'euros per a l'exercici 2025. Una xifra que consolida una injecció econòmica rècord iniciada aquesta legislatura i que va encaminada a millorar els serveis municipals i finançar el cost de l'execució de projectes que abasten àrees municipals, com cultura, turisme, promoció econòmica, esport i serveis socials, entre altres.

Durant la quarta Assemblea de Batles i Batlesses d'aquesta legislatura, que s'ha celebrat aquest dimarts a la sala Palmanova de Calvià, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, acompanyat de la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, ha detallat les diverses línies d’ajudes destinades a les entitats locals incloses en el Pla d'Inversions i Ajudes del govern insular per impulsar les economies locals.

«Aquestes aportacions representen un suport transversal als nostres ajuntaments, ja que abasten des de millores d’espais culturals, el manteniment de residències per a gent gran i la posada en valor del turisme local i el producte de proximitat, entre altres actuacions», ha detallat el president, qui s'ha mostrat convençut que «aquest tipus d’iniciatives concretes es tradueixen en una qualitat de vida millor dels veïns».

Desglossament d’inversions per departaments

Una de les novetats, que es publica aquest dimarts en el BOIB, és una línia d’ajudes per al manteniment de les residències per agent gran de titularitat municipal. L’IMAS la posa en marxa per primera vegada. Una subvenció inèdita dotada amb 3 milions d'euros. Aquesta quantitat se suma als 18,8 milions d'euros que es destinessin als Serveis Socials municipals.

A més, des del Departament de Cultura, s'incrementen en 700.000 euros les partides destinades als municipis, fins a arribar als 4 milions d’euros per al 2025.

Per la seva part, Turisme ha concedit enguany, per primera vegada en aquesta legislatura, subvencions per valor de 497.536 euros, dirigides als municipis de Mallorca, per modernitzar el paper dels serveis turístics que permetin també una millora de la convivència entre residents i turistes.

El Departament d'Hisenda i Funció Pública destinarà també dos milions d’euros per comprar vehicles d'emergències per a cada un dels ajuntaments de l'illa. Una partida específica provinent dels romanents del pressupost de 2024.

A tot això cal afegir l’aposta ferma de Medi Ambient, Medi Rural i Esports amb l’aprovació d’una partida pressupostària de sis milions d’euros per crear i millorar les instal·lacions esportives de l'illa, corresponent a la convocatòria bianual 2024-2025 que ascendia a 12 milions.

La institució insular manté les subvencions, que han sortit publicades en el BOIB, destinades a fer projectes relatius a joventut, amb un desemborsament de 600.000 euros.

Pugen un 43 % les ajudes per a la promoció de producte local

Així mateix, Promoció Econòmica i Desenvolupament Local aprovarà enguany una nova convocatòria d’1,2 milions d’euros per a l'administració electrònica, i ha incrementat les ajudes destinades a entitats locals per promocionar i difondre el producte de Mallorca i l'economia local. Les ajudes que es publicaran en les pròximes setmanes han passat dels 700.000 euros de l’any passat a un milió d’euros el 2025.

En aquest sentit, Pilar Amate ha destacat l'increment econòmic destinat als ajuntaments que han experimentat enguany totes les convocatòries que gestiona el seu departament «en una aposta clara per estar al costat dels ajuntaments, oferint-los el suport necessari perquè puguin donar resposta a les seves necessitats, de cara a prestar un millor servei als ciutadans».

La consellera Promoció Econòmica i Desenvolupament Local ha recordat que a totes aquestes aportacions cal sumar les ajudes del Pla d'Obres i Serveis, l'import dels quals s'ha duplicat en aquesta legislatura (en passar de 10 a 20 milions anuals); el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (dotada amb 3 milions d'euros anuals) i la nova convocatòria del cicle de l'aigua, que enguany tornarà a comptar amb una aportació de 5 milions de la institució insular.

Assemblea de Batles i Batlesses

La consellera Amate ha donat compte davant els representants dels municipis assistent dels canvis del reglament del funcionament i de la modificació de l'Assemblea i de la nova reestructuració del seu departament, amb la creació de la nova Direcció Insular d'Informàtica Municipal, l'objectiu de la qual és «potenciar els serveis que presten els ajuntaments al ciutadà, així com afrontar els reptes que representa per a l'Administració la transformació digital i la ciberseguretat».

Durant la intervenció en el bloc de mocions, la consellera de Promoció Econòmica ha explicat algunes de les línies d'actuació que afecten la gestió del seu departament, subratllant «la seva disposició a ajudar al desenvolupament de les economies locals, escoltant i atenent, en la mesura que sigui possible, totes aquelles propostes, peticions i suggeriments que arriben des dels ajuntaments».