Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Urbanisme

L’àrea d’Urbanisme del Consell de Mallorca s’encarrega de la tramitació administrativa dels procediments relatius al planejament urbanístic que preveu la legislació autonòmica. Són procediments variats que poden incloure bé l’exercici de la competència per a l’aprovació definitiva dels planejaments o bé l’emissió d’informes o dictàmens previs quan la competència per a l’aprovació s’assigna als municipis.

També s’encarrega d’altres matèries en aquest camp, com ara la tramitació dels expedients de declaració d’interès general de determinades activitats a implantar en sòl rústic.

Elabora informes sobre determinats projectes subjectes a avaluació d’impacte ambiental quan afecten competències del Consell de Mallorca, sobre procediments d’expropiacions urbanístiques, sobre la implantació d’habitatges en sòl rústic o sobre l’autorització d’obres provisionals.

Avalua tècnicament i jurídicament les sol·licituds queformula la ciutadania relatives a l’expedició de cèdules d’habitabilitat i a les autoritzacions d’obres que resultin permeses a la zona del litoral.

Gestiona el Registre Insular d’Entitats Urbanístiques Col·laboradores.

Podeu accedir a la tramitació de les sol·licituds des de l’apartat Tràmits i procediments relacionats d’aquesta pàgina.

El Consell de Mallorca treu la convocatòria de cooperació tècnica per redactar nous planejaments urbanístics als municipis de fins a 10.000 habitants

El Consell de Mallorca treu la convocatòria de cooperació tècnica per redactar nous planejaments urbanístics als municipis de fins a 10.000 habitants

(18/04/2025)

  • Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures

Unes 30 localitats amb normes subsidiàries o plans generals d’entre 15 i 20 anys es podran beneficiar d’aquesta iniciativa de la institució insular, a la qual fins ara només es podien acollir pobles de fins a 5.000 habitants

El Consell Executiu del Consell de Mallorca ha aprovat treure la convocatòria de cooperació tècnica per redactar planejaments urbanístics nous als municipis de fins a 10.000 habitants. Fins ara, només s’hi podien acollir pobles petits de fins a 5.000 habitants. Això suposa que devers 30 municipis de Mallorca que tenen planejaments urbanístics antics o desfasats podran modificar-los i actualitzar-los amb l’ajuda tècnica i econòmica del Consell de Mallorca.  

El Departament d’Urbanisme del Consell de Mallorca ja fa anys que posa a disposició dels ajuntaments petits de la nostra illa la seva infraestructura per dur endavant la redacció de planejaments urbanístics complexos que els ajuntaments no poden redactar per manca de tècnics municipals. És una col·laboració mitjançant un conveni entre ambdues institucions i és una mostra de suport al municipalisme. 

En concret, s’obrin dues convocatòries. Una de municipis d’entre 3.000 i 5.000 habitants i que tinguin un planejament urbanístic amb una antiguitat entre 15 i 20 anys i que hagin registrat un augment de població del 15% en els darrers 5 anys. La segona es per municipis de 5.000 a 10.000 habitants amb planejaments anteriors a 2005. Els ajuntaments interessats podran presentar-se a la convocatòria a partir de la propera setmana, una vegada s’hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). 

Durant la primera convocatòria, per pobles de fins a 3.000 habitants, si acolliren municipis com Estellencs, que ben prest i per primera vegada en la seva història tindrà un pla general d’ordenació urbana impulsat pel Consell de Mallorca. Així mateix, pobles que estan en la mateixa situació són Selva, Maria de la Salut, Ariany i Lloret. Tots tenen el planejament en fase de redacció, licitat i sufragat per la institució insular. Municipis que podrien acollir-se a la convocatòria fins a 5.000 habitants destaca: Sencelles, Petra, Montuïri, Sineu o Consell, entre d’altres. 

Ara, amb l’obertura de la convocatòria a pobles de fins a 10.000 habitants, tindran la mateixa oportunitat localitats com Bunyola —que té un planejament de l’any 1978—, Lloseta, Porreres, Sant Llorenç o Algaida, entre d’altres. Tots aquests nuclis tenen planejaments de fa més de 20 anys i també es podran acollir a aquesta ajuda de cooperació tècnica que el Consell de Mallorca posa a la seva disposició.   

Cèdules d'habitabilitat

Litoral

Planejament

Arxiu de planejament

Declaració d'interès general

Emissió d'informes

Registre d'Entitats Urbanístiques Col·laboradores (REUC)

Tràmits i procediments relacionats