Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

El Consell de Mallorca inicia la segona ronda de reunions amb els batles de la serra de Tramuntana per concretar la futura llei

El Consell de Mallorca inicia la segona ronda de reunions amb els batles de la serra de Tramuntana per concretar la futura llei

(08/07/2025)

  • Departament de Presidència

En la trobada amb la batlessa d’Andratx, el conseller de Presidència, Antoni Fuster, s’ha compromès a plantejar una norma que sigui fruit del consens i del diàleg amb els municipis que conformen aquest paisatge reconegut com a patrimoni mundial per la UNESCO

El Consell de Mallorca ha posat en marxa aquesta setmana la segona ronda de reunions amb els batles i batlesses dels municipis de la serra de Tramuntana. L’objectiu d’aquesta nova fase és exposar l’estat actual del treball entorn la futura proposició de llei de la Serra i escoltar de manera directa les aportacions i consideracions dels ajuntaments. 

Les trobades, liderades pel conseller de Presidència, Antoni Fuster, s’emmarquen en el procés de construcció d’una norma útil, duradora i participada, que respongui a les necessitats reals dels municipis que conviuen diàriament amb aquest entorn natural, cultural i humà reconegut com a patrimoni mundial per la UNESCO. 

La primera reunió d’aquesta nova tanda s’ha duit a terme amb la batlessa d’Andratx, Estefanía Gonzalvo, amb qui s’ha compartit una anàlisi dels punts de la futura norma que poden tenir incidència directa en el municipi. La trobada ha transcorregut en un ambient de col·laboració, i ha permès intercanviar propostes i aportacions que seran valorades amb vista a la redacció final del text legal. 

El conseller de Presidència ha explicat que «després d’una primera ronda de visites i d’una consulta prèvia oberta en què varen participar activament molts d’ajuntaments, ara iniciam una altra fase en què ja podem centrar-nos en propostes més concretes». A més, ha destacat que «l’objectiu és continuar construint una llei participada, i per això ens comprometem a tenir en compte les aportacions de cada municipi. Aquesta llei ha de ser útil, aplicable i coherent amb la realitat de la Serra, i això només és possible escoltant els qui la viuen cada dia».

A més, Fuster ha assenyalat que «a diferència del que va passar amb la llei anterior, aquesta vegada sí que estam anant municipi per municipi, reunint-nos personalment amb cada batle o batlessa per conèixer de primera mà les particularitats i reptes de cada territori».

Aquesta segona fase dona continuïtat a la ronda de visites realitzada pel director insular de la Serra de Tramuntana, Toni Solivellas, en què es varen visitar tots els municipis de la Serra. També s’emmarca en el procés de consulta prèvia pública, duit a terme entre gener i febrer, que va permetre recollir 33 aportacions procedents de vuit ajuntaments, entitats del territori i ciutadania particular. 

Entre les principals reivindicacions recollides durant aquest procés destaquen, en primer lloc, la necessitat de recuperar el patrimoni històric i etnològic de la Serra —com ara marjades, aljubs, camins empedrats i camps de cultiu tradicionals—, que són elements clau del seu paisatge cultural. 

També es posa de manifest la voluntat de simplificar els tràmits administratius, amb l’objectiu d’agilitar les actuacions de conservació i dinamització, tant per part dels ajuntaments com de particulars i entitats. Un altre punt destacat és la petició de crear mecanismes de finançament estable i específic que garanteixin recursos suficients per impulsar projectes de protecció i desenvolupament sostenible.  

Finalment, es fa evident el consens entorn de la necessitat de promoure un model de turisme respectuós amb el territori, capaç de preservar l’equilibri entre activitat econòmica, ús social i conservació del paisatge.