El Consell de Mallorca obre Bellpuig al públic

(25/09/2024)

  • Departament de Cultura i Patrimoni

La institució insular ha posat en marxa un projecte d’interpretació del monestir, amb cinc panells informatius perquè els visitants puguin conèixer en profunditat tota la història i les diferents parts que l’integren Aquest dissabte, s’ha organitzat un concert d’1 piano y 200 velas” per celebrar aquesta fita

El Consell de Mallorca obre al públic el monestir de Bellpuig, a Artà. El president de la institució insular, Llorenç Galmés, ha explicat, aquest dimecres, que fa un any que la institució insular fa feina per posar aquest espai patrimonial a l’abast de la ciutadania.

De fet, destaca que s’ha posat en marxa un projecte d’interpretació del monestir, amb cinc panells informatius perquè els visitants puguin conèixer, en profunditat, tota la història i les diferents parts que l’integren.

Aquest projecte d’interpretació funciona amb cartells i codis QR, que permeten la visita no guiada dels visitants almonestir de Bellpuig. Són cinc panell informatius que fan referència a les diferents àrees del monestir: el camí de Bellpuig, l’entrada a l’antic priorat, l’Esglèsia de santa Maria de Bellpuig, l’edifici est, l’edifici nord i la clastra.

La següent fita que vol assolir el Consell de Mallorca, ha explicat Galmés, és establir visites guiades.

Cal destacar, a més, que l’any passat, l’equip de govern va col·locar la campana que havia donat el poble Os de Balanguer (Catalunya) i que feia quatre anys estava abanadonada a l’ajuntament. 

Importància del Monestir

El Monestir de Bellpuig es troba al municipi d’Artà i és propietat del Consell de Mallorca des de l’any 2000. Ocupa una quarterada de terreny.

La seva importància està en que és una de les poques esglésies de repoblament que queden a Mallorca, està en mans públiques, i que a més, està enclavada en un indret amb importants valors naturals ja que es troba dins un alzinar.
L’any 2012 es va declarar BIC aquest conjunt, amb la categoria de monument, destacant també els valors arqueològics de la zona.

De fet, recentment s’acaba d’entregar la memòria de la major campanya d’excavació arqueològica que s’ha dut a terme a Bellpuig durant el 2023, i que ha donat resultats  molt complets amb una dotació de gairebé 300.000€. 
Aquesta memòria ha permès entendre les diferents fases de la història de Bellpuig: des de l’època islàmica fins a la casa pagesa del segle XIX.

 

Declaracions del president: