Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Museus

Aquí trobareu informació sobre els museus de Mallorca, les exposicions i tot tipus d’activitats que s’hi duen a terme durant tot l’any. També podeu realitzar consultes, descobrir el Centre Krekovic i el Fons d’Art Contemporani del Consell de Mallorca i realitzar tràmits relacionats amb el patrimoni museístic.

Des d'aquesta secció es gestiona la tramitació del reconeixement dels museus i col·leccions museogràfiques i el Registre Insular de Museus i Col·leccions Museogràfiques de Mallorca. També s'impulsa la Xarxa de Museus de Mallorca i les activitats culturals relacionades amb el patrimoni museístic i es promou la formació dels professionals dels museus. Així mateix, fomenta l’actuació coordinada i la cooperació entre els museus i actualitza el mapa museístic insular.

Publicacions

Un centre museístic és molt més que un espai on mostrar uns béns patrimonials. El pla de gestió i amb ell, la documentació, la investigació, la conservació i la comunicació són essencials per projectar i valorar el patrimoni d’una comunitat. Amb la col·lecció Gresol , col·leccions museogràfiques de Mallorca, es pretén oferir un instrument que aglutina algunes de les missions que té encomanades un centre museístic. Amb ella, des del Consell de Mallorca volem donar suport a l’elaboració de catàlegs dels fons museogràfics de Mallorca.

Amb els volums publicats la ciutadania té una eina per conèixer el nostre patrimoni i la feina que els centres museístics fan per preservar el patrimoni moble de Mallorca. 

Audiovisuals

La Biennal B: una nova proposta del Consell de Mallorca i Es Baluard per a la integració de l’art, l’artesania i la sostenibilitat de l’illa

La Biennal B: una nova proposta del Consell de Mallorca i Es Baluard per a la integració de l’art, l’artesania i la sostenibilitat de l’illa

(23/01/2025)

  • Departament de Cultura i Patrimoni

 La institució insular presenta a FITUR un projecte que posa el focus en la transformació del territori i en el seu patrimoni material i immaterial

El Consell de Mallorca i Es Baluard Museu d’Art Contemporani posen en marxa la Biennal B, una iniciativa cultural pionera que aposta per la integració de l’art, l’artesania i el disseny com a eines per a la transformació sostenible del territori i la promoció del ric patrimoni material i immaterial de l’illa de Mallorca. La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha presentat avui a la Fira Internacional de Turisme (FITUR) aquest projecte que combina cultura, patrimoni i artesania de l’illa.

Roca ha destacat que “artistes internacionals de renom col·laboraran amb professionals de l’artesania de Mallorca per posar en marxa exposicions i accions performatives que reflexionaran sobre el desenvolupament sostenible, els oficis tradicionals i el patrimoni cultural i natural de l’illa”. A més, ha afegit que “la Biennal B aspira a posicionar Mallorca com un model de turisme cultural sostenible mitjançant un enfocament innovador i transversal”.

La presentació del projecte també ha comptat amb la participació dels seus codirectors: el director d’Es Baluard Museu, David Barro, i l’oceanògrafa Mercedes Martín. Tant Barro com Martín destaquen que es tracta d’una proposta transformadora i desestacionalitzadora que tindrà tres eixos principals. En primer lloc, ha explicat Barro, hi haurà “un Congrés Internacional d’Art, Cultura i Ciència per al Desenvolupament Territorial Sostenible, que se celebrarà a l’emblemàtic Aljub d’Es Baluard Museu”. En segon lloc, “es posaran en marxa diferents projectes creatius interdisciplinaris, com exposicions, intervencions site-specific i accions performatives en diferents llocs de Mallorca”. I, finalment, hi haurà un tercer eix que contempla accions per fomentar la connectivitat ecològica.

En definitiva, el projecte reunirà disciplines com les arts visuals i escèniques, la gastronomia, la música, l’arquitectura i el disseny per fomentar un diàleg enriquidor sobre els desafiaments ambientals i culturals contemporanis. Així mateix, insisteix la vicepresidenta i consellera, “l’art, igual que la ciència, ens obre noves perspectives i possibilitats. La Biennal B pretén ser una eina clau per visibilitzar el patrimoni de Mallorca, fomentar la connectivitat cultural i ecològica i promoure un diàleg intergeneracional a través de la creativitat”.

Codirectors de la Biennal B
David Barro és director d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma. Comissari d’exposicions i escriptor en l’àmbit de l’art i el disseny, ha treballat en el camp del desenvolupament sostenible com a director artístic d’esdeveniments com MadBlue, el Summit de cultura, ciència i innovació de Madrid, distingit com a esdeveniment d’excepcional interès públic pel Govern d’Espanya; Look Up! Natural Porto Art Show, a la ciutat d’Oporto; o SOS 4.8. Festival d’Acció Artística Sostenible de Múrcia. Preocupat per projectar l’art i expandir el seu radi d’acció a altres sectors, ha promogut iniciatives en l’àmbit de la innovació, liderant el Programa de Disseny per a la Innovació i la Sostenibilitat de la Xunta de Galícia – Diferenza.

Mercedes Martín, per la seva banda, és llicenciada en Ciències del Mar, Orientació Oceanografia i Clima, i en Ciències Ambientals per la Universitat de Cadis. Màster en Meteorologia per la Universitat Complutense de Madrid, des de fa anys és editora i presentadora de El Tiempo a Antena 3, on, a més d’informar i fer previsions, tracta de conscienciar sobre temes com el canvi climàtic o la sostenibilitat, àmbits en què és un referent. Per tot això, ha estat enviada especial d’Antena 3 a la Cimera del Clima i ha col·laborat amb National Geographic; també va ser assistent d’investigació al Museu d’Història Natural de Londres.

Normativa

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats