Aquí trobareu informació sobre els museus de Mallorca, les exposicions i tot tipus d’activitats que s’hi duen a terme durant tot l’any. També podeu realitzar consultes, descobrir el Centre Krekovic i el Fons d’Art Contemporani del Consell de Mallorca i realitzar tràmits relacionats amb el patrimoni museístic.
Des d'aquesta secció es gestiona la tramitació del reconeixement dels museus i col·leccions museogràfiques i el Registre Insular de Museus i Col·leccions Museogràfiques de Mallorca. També s'impulsa la Xarxa de Museus de Mallorca i les activitats culturals relacionades amb el patrimoni museístic i es promou la formació dels professionals dels museus. Així mateix, fomenta l’actuació coordinada i la cooperació entre els museus i actualitza el mapa museístic insular.
Publicacions
Un centre museístic és molt més que un espai on mostrar uns béns patrimonials. El pla de gestió i amb ell, la documentació, la investigació, la conservació i la comunicació són essencials per projectar i valorar el patrimoni d’una comunitat. Amb la col·lecció Gresol , col·leccions museogràfiques de Mallorca, es pretén oferir un instrument que aglutina algunes de les missions que té encomanades un centre museístic. Amb ella, des del Consell de Mallorca volem donar suport a l’elaboració de catàlegs dels fons museogràfics de Mallorca.
Amb els volums publicats la ciutadania té una eina per conèixer el nostre patrimoni i la feina que els centres museístics fan per preservar el patrimoni moble de Mallorca.
AudiovisualsEls alumnes de Belles Arts ADEMA investigaran patrimoni del Consell de Mallorca amb tecnologia 3D
(12/03/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
S'estudiarà la col·lecció de capitells medievals del Museu de Mallorca i les rèpliques obtingudes mitjançant impressió 3D no només serviran com a material d'estudi per als estudiants, sinó que també permetran als visitants del museu, i especialment a persones amb discapacitat visual, gaudir d'una interacció més propera amb el patrimoni
El Consell de Mallorca i l'Escola Universitària ADEMA posen en marxa un innovador projecte educatiu que combina investigació artística i tecnologia 3D per a l'estudi i difusió del patrimoni històric. Els alumnes de Belles Arts investigaran la col·lecció de capitells medievals del Museu de Mallorca i les rèpliques obtingudes, mitjançant impressió 3D, no només serviran com a material d'estudi per als estudiants, sinó que també permetran als visitants del museu, i especialment a persones amb discapacitat visual, gaudir d'una interacció més propera amb el patrimoni.
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha explicat que «els resultats de la investigació es materialitzaran en una exposició al Museu de Mallorca amb imatges, documentació i reproduccions sobre les troballes realitzades». Tant la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, com la cap d'estudis del Grau en Belles Arts, Amparo Sard, han destacat que aquest projecte enforteix la relació entre ADEMA i el Consell de Mallorca amb la intenció de fomentar l'educació, la innovació i la conservació i difusió del patrimoni.
De fet, argumenten que «la utilització de tecnologia 3D en l'àmbit de les Belles Arts obre noves perspectives per a l'estudi del patrimoni, oferint eines innovadores per a la restauració, conservació i divulgació de l'art a nivell internacional».
D'altra banda, la cap d'Estudis del Grau en Belles Arts, Amparo Sard, ha explicat durant la visita realitzada pels alumnes de primer curs al Museu de Mallorca a la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Antònia Roca, i a la directora del Museu, Maria Gràcia Salvà, que «aquesta iniciativa, desenvolupada en el marc del curs acadèmic 2024/25, permetrà als estudiants explorar noves formes d'aprenentatge mitjançant la digitalització i reproducció de peces històriques en 3D, proporcionant una experiència educativa en l'àmbit de l'art i la conservació patrimonial».
El projecte, emmarcat dins de l'assignatura Història de l'Art II, se centra en la col·lecció de capitells medievals del museu, elements arquitectònics de gran valor històric i artístic. Sota la direcció de la docent del Grau en Belles Arts de l'Escola Universitària ADEMA, Maria de la Concepción Bauzà, i en coordinació amb la direcció del museu, els estudiants realitzaran un estudi exhaustiu d'aquests capitells, analitzant les seves característiques estilístiques, el seu context històric i la seva evolució al llarg del temps. «Com a part fonamental de la iniciativa, s'emprarà tecnologia d'escaneig 3D per capturar digitalment cada peça sense necessitat de moure-la de la seva ubicació original, garantint així la seva preservació», ha detallat Amparo Sard.
En aquest sentit, Amparo Sard ha matisat que «aquest projecte destaca pel seu impacte en l'accessibilitat, ja que les reproduccions impreses facilitaran l'accés a l'art a persones amb discapacitat visual, que podran explorar amb les seves mans les formes i detalls dels capitells sense comprometre la conservació de les peces originals. D'aquesta manera, ADEMA reafirma el seu compromís amb la inclusió i la democratització del coneixement artístic».
A més de l'escaneig i la impressió 3D, els estudiants també duran a terme una investigació detallada sobre la iconografia dels capitells, el seu simbolisme i la manera en què aquests elements han estat interpretats al llarg de la història de l'art. La docent Maria de la Concepción Bauzà ha avançat que «els resultats d'aquesta investigació es podran veure durant l'exposició programada per al maig de 2025 a la sala d'exposicions temporals del Museu de Mallorca. La mostra inclourà les reproduccions en 3D dels capitells, imatges del procés de digitalització i documentació sobre les troballes realitzades durant el projecte».
Els visitants podran conèixer de primera mà el procés de digitalització i reproducció de les peces, així com la interpretació artística dels estudiants basada en la seva anàlisi històrica i simbòlica.
A més, Amparo Sard ha subratllat la importància d'aquesta iniciativa afirmant que «aquest projecte suposa un pas endavant en la manera en què entenem l'ensenyament de l'Art, permetent als estudiants no només analitzar la història del patrimoni, sinó també contribuir activament a la seva preservació i divulgació a través de la tecnologia. La combinació de la investigació artística amb l'accessibilitat obre noves oportunitats per apropar l'art a tota la societat».
Aquest projecte ha estat possible gràcies a un acord de col·laboració signat entre ADEMA i el Museu de Mallorca, enfortint la relació entre ambdues institucions i fomentant la sinergia entre educació, innovació i conservació del patrimoni.
Finalment, Antònia Roca ha assegurat que «amb aquesta iniciativa, reforcem el compromís del Consell de Mallorca amb la preservació i divulgació del patrimoni de l'illa, apropant-lo a la ciutadania a través de la innovació i l'accessibilitat. És un exemple de com la tecnologia pot obrir noves portes per a l'educació i la inclusió cultural».