Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El Consell de Mallorca recorda Xesc Forteza instal·lant una placa al Teatre Principal

El Consell de Mallorca recorda Xesc Forteza instal·lant una placa al Teatre Principal

(05/07/2024)

Aquest dissabte, 6 de juliol, es compleixen 25 anys de la mort de l’actor, director i dramaturg

El Consell de Mallorca recorda l’actor, director i dramaturg Xesc Forteza instal·lant una placa commemorativa al Teatre Principal de Palma. Aquest dissabte, 6 de juliol, quan es compleixen 25 anys de la mort, es destaparà la placa en un petit acte a la Sala de Tertúlies, amb el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, i el director del Teatre Principal, Miquel Martorell. 

Tampoc no hi faltaran, a l’acte de record, diferents professionals de les arts escèniques i alguns companys d’escenari de Xesc Forteza com Joan Bibiloni, Joan Carles Bestard, Joan Monse o Joan Bonet.

Francesc Forteza Forteza, més conegut pel seu nom artístic de Xesc Forteza, va néixer el 1926 i de ben petit ja va pujar als escenaris en funcions escolars. El 1947 va entrar a la companyia Artis on hi treballà fins que el 1967 funda la seva pròpia companyia amb la qual estrena una cinquantena de muntatges, amb alguns títols mítics com Majórica o Es viatge del tio capellà, entre molts d’altres. A partir d’aquí seguí una carrera meteòrica fins a convertir-se en un dels actors i dramaturgs més populars del segle XX a Mallorca. 

Però la seva carrera no es limità a estrenar comèdia i vodevils amb la seva companyia. Amb Els Valldemossa i Margaluz va fer gira per nombrosos països europeus com Dinamarca, Alemanya, Anglaterra, Islàndia... També protagonitzà L’Avar, de Molière (1987), en un muntatge del Centre Dramàtic de les Illes Balears, o La gran il·lusió, del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, una obra que va estar en cartellera més de cent dies al Teatre Romea de Barcelona.