CA

Totes les notícies

El Consell acosta les revisions mèdiques als esportistes des Raiguer amb la creació d’una delegació a Inca del Servei de Medicina Esportiva

El Consell acosta les revisions mèdiques als esportistes des Raiguer amb la creació d’una delegació a Inca del Servei de Medicina Esportiva

(07/02/2019)

Des del setembre passat, el Centre Bit d’Inca acull una delegació del Servei de Medicina Esportiva del Consell de Mallorca. Un espai que té previst fer entre 1.400 i 1.600 revisions anuals a joves esportistes d’entre 6 i 16 anys, de diferents clubs i federacions, que fins ara s’havien de desplaçar al centre de sa Pobla.

Un servei que arriba a Inca gràcies al conveni signat entre el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca –responsable del Servei de Medicina Esportiva–, l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) –que ha cedit l’ús temporal i gratuït de l’espai– i l’Ajuntament d’Inca –que aporta part del mobiliari necessari i col·labora en la difusió i l’organització d’activitats.

 Aquest dimecres, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha visitat aquest nou espai acompanyat del conseller de Treball, Iago Negueruela; del batle d’Inca, Virgilio Moreno, i de la directora insular d’Esports, Margalida Portells.

Amb l’obertura d’aquest nou centre comarcal, ubicat a l’Espai Lloseta del Centre Bit d’Inca, el Consell de Mallorca suma deu punts d’atenció del Servei de Medicina Esportiva arreu de l’illa –Inca, Manacor, Felanitx, sa Pobla, Pollença, Palma, Calvià-Andratx, Capdepera, Son Verí-Llucmajor i Sóller. Una xarxa que va atendre 9.422 consultes de medicina esportiva l’any 2018 i va fer 8.039 revisions mèdiques a esportistes que practiquen disciplines ben diverses: futbol, futbol sala, bàsquet, voleibol, atletisme, handbol, gimnàstica rítmica i esportiva, natació, tennis, tennis taula, ball esportiu, ciclisme, patinatge, judo, taekwondo i esport adaptat, tant d’àmbit federat com escolar.

El vicepresident primer, Francesc Miralles ha agraït la col·laboració de la Conselleria de Treball i de l'Ajuntament d'Inca en la posada en marxa d'aquesta nova delegació comarcal del Servei de Medicina Esportiva "que fa possible que les revisions mèdiques es facin amb més comoditat i freqüència, amb la qual cosa garantirem que els infants practiquin esport amb major seguretat. Estam molt satisfets d'anar descentralitzant el servei, acostant-lo als usuaris i beneficiaris. Aquesta voluntat és el que ha marcat la filosofia de la política esportiva del Consell de Mallorca i el Servei de Medicina Esportiva no podia defugir d'aquesta obligació d'acostar-nos als municipis, als clubs i als infants que practiquen esport".

 En aquests moments, la delegació d’Inca fa revisions mèdiques un dia a la setmana –els dimecres horabaixa, de 16 hores a 20 hores– i disposa d’una metgessa i d’un auxiliar administratiu. Un horari d’atenció que no es descarta ampliar en funció de la demanda.

 Aquest centre nou està previst que acosti i faciliti les revisions mèdiques a esportistes en edat escolar de la comarca des Raiguer i dels pobles del voltant –Binissalem, Lloseta, Alaró, Mancor, Costitx, Sineu, Sencelles, Santa Maria, Consell, Selva i Caimari–, que fins ara s’havien de desplaçar fins al centre que hi ha a sa Pobla.

 Aquestes revisions, que sol·liciten els clubs i les federacions a través del Servei d’Esport Base del Consell de Mallorca, inclouen l’elaboració de la història clínica de l’esportista, per poder detectar possibles alteracions genètiques o hereditàries; l’anàlisi de diferents paràmetres d’estructura corporal: pes, alçada...; un electrocardiograma; calibratge postural: esquena, maluc, genolls... i l’exploració dels sentits. Una vegada fetes aquestes proves, s’elabora un informe complet i es dona a la família de l’esportista. El club també rep un resum de la revisió i, si no es detecta cap problema, s’acredita aquella persona com a apta per fer esport. Si es detecta alguna anomalia, es deriva l’esportista al centre que el Servei de Medicina Esportiva del Consell té a Palma, on es disposa d’instal·lacions que permeten fer proves més específiques.

 El Servei de Medicina Esportiva del Consell de Mallorca acaba de complir trenta anys. Actualment està format per tretze persones, entre les quals hi ha quatre metges, i aquest 2019 té un pressupost de 460.792 euros.

¿¿¿¿¿¿¿