Convocatòries de premsa

Inici de les obres de la seu de Palma del Museu Marítim de Mallorca
25-07-2025 / 10.30 h

El president Galmés acompanya una visita escolar al Parc de Bombers d’Inca
24-07-2025 / 10.30 h

Els Bombers de Mallorca fan un simulacre de rescat amb el nou helicòpter 'Sa Milana'
22-07-2025 / 10.00 h
El Consell de Mallorca presenta la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al mercat de Pere Garau
El Consell de Mallorca presenta la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al mercat de Pere Garau
(24/07/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
La institució insular continua la difusió d’aquesta guia visual del patrimoni mariner, iniciada el passat mes de maig, per fomentar el consum responsable i difondre les arts de pesca tradicionals de Mallorca als mercats i comerços de l’illa
El Consell de Mallorca ha presentat, aquest dijous, la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al mercat de Pere Garau. La institució insular continua així la difusió d’aquesta guia visual del patrimoni mariner, iniciada el passat mes de maig al Mercat de l’Olivar, per fomentar el consum responsable i difondre les arts de pesca tradicionals de Mallorca als mercats i comerços de Mallorca.
Amb aquesta presentació al mercat de Pere Grau, el Consell de Mallorca continua amb la campanya de promoció «Peixos i marisc de la mar balear». El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha assenyalat que «aquesta iniciativa es desenvoluparà de manera sostinguda per tal d’assolir els objectius de donar a conèixer a la societat la riquesa del patrimoni marítim illenc».
Galmés també ha destacat que la mar és una part essencial de la identitat de Mallorca: «l’illa ha construït la seva història entorn de la pesca i la mar. Aquesta campanya serveix per mantenir viu el patrimoni mariner i garantir que les generacions futures coneguin aquest llegat i, al mateix temps, fomentar una pesca que respecti la temporalitat i contribueixi a preservar la biodiversitat».
Pel desenvolupament d’aquesta iniciativa s’ha comptat amb el suport de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Palma, l’Institut Espanyol d’Oceanografia, el CSIC i el projecte Planet Tuna. El director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, ha subratllat el rigor científic dels continguts i la clara vocació pedagògica de la campanya: «aquest calendari amb una informació detallada del peix i marisc de la mar balear és fonamental per apropar la cultura marítima, tant als escolars, com al conjunt de la ciutadania, i ajudar a saber quin és el millor moment per gaudir de cada espècie, per respectar el seu cicle natural i fomentar un consum sostenible».
D'altra banda, aquesta guia també té com a objectiu ajudar el consumidor final a identificar les espècies marines mediterrànies als mercats i establiments locals. Hi destaquen exemples que permeten reconèixer les espècies més representatives i apreciar les seves propietats, com ara el peix blau, com la tonyina i la llampuga, que són rics en omega-3; el peix blanc, com el gall de Sant Pere i el moll de roca, que destaquen pel seu baix contingut en greix; els crustacis, com les gambes i la llagosta, que tenen un sabor intens, especialment durant l’estiu; els cefalòpodes, com el pop, la sípia i el calamar, són una font excel·lent de proteïnes, principalment a la tardor i a la primavera. També s’hi inclou el jonquillo, reconegut pel seu gust delicat i particular, propi de l’hivern i dels primers mesos de primavera, entre d’altres espècies.
Els materials gràfics de la campanya han estat dissenyats amb les il·lustracions de Flavia Gargiulo Rosa i el textos de María López. Les diferents peces s’han pensat per ser distribuïdes als centres escolars, mercats locals, peixateries i comerços de l’illa, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de preservar el medi marí i les pràctiques pesqueres tradicionals.
Es pot consular la guia de la campanya «Peixos i marisc de la mar balear» al següent enllaç http://bit.ly/4ltLZbf