L'Oficina de Responsabilitat Social es dedica a planificar i a coordinar actuacions transversals encaminades a aconseguir els objectius marcats per l’estratègia Europa 2020.
L'objectiu és esmenar els defectes del model de creixement actual i crear les condicions per a un creixement més intel·ligent, sostenible i integrador. En concret, incideix en els àmbits següents:
- Ocupació de qualitat
- I+D
- Canvi climàtic i energia
- Educació
- Pobresa i exclusió social
La finalitat és incorporar de manera sistemàtica en el Consell de Mallorca i en els seus ens dependents criteris de responsabilitat social, ètica, ambiental i de proximitat en els processos de contractació i, en general, en les relacions econòmiques amb tercers, creant una mínima tècnica especialitzada que, amb caràcter transversal i permanent, incideixi en la planificació, execució i avaluació de les polítiques de responsabilitat social de la Institució, a partir dels processos econòmics vinculats a la contractació.
Les actuacions per tal d’aconseguir-ho són:
1. Implantació de la contractació socialment responsable.
- Fer servir els contractes com a instruments eficaços de promoció d’ocupació de qualitat, treball digne, inclusió social, accessibilitat, comerç ètic i igualtat de dones i homes.
2. Impuls a la responsabilitat social corporativa i a l’economia social i solidària.
- Canalitzar i divulgar la RSC d’empreses i/o persones compromeses amb el desenvolupament sostenible des de la dimensió social, econòmica i mediambiental.
- Identificar projectes i respostes davant els reptes socials d’empreses i/o persones capaces de generar, de manera sostenible, nous productes i serveis, d’obrir nous mercats amb futur i de repercutir els beneficis en la millora col·lectiva.
- Aprofitar el potencial de les empreses d’economia social i solidària per aconseguir els objectius principals de l’Estratègia Europa 2020.
3. Creació d'una unitat estadística.
- Donar visibilitat i transparència a les dades de què disposa el Consell de Mallorca fruit de la seva activitat en el marc de les seves competències.
- Donar visibilitat i transparència a les dades de què disposa el Consell de Mallorca.
- Facilitar un accés fàcil i transparent a la informació estadística sobre els serveis i l’activitat del Consell que garanteixi que la informació que arriba a la ciutadania s’ajusta a criteris d’objectivitat i de solvència i els faciliti l’anàlisi de la realitat o la presa de decisions.
Primera passa per recuperar els Premis a les Pràctiques Exemplars en Responsabilitat Social del Consell de Mallorca
Primera passa per recuperar els Premis a les Pràctiques Exemplars en Responsabilitat Social del Consell de Mallorca
(02/03/2022)
- Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local / Comunicació i Premsa
Un protocol de col•laboració entre la institució insular, la UIB i agents econòmics i socials permetrà dissenyar una convocatòria que reconeixerà iniciatives de responsabilitat social a l’illa.
El Consell de Mallorca, a través de la seva Oficina de Responsabilitat Social (ORS), ha engegat la preparació de la convocatòria dels Premis a les Pràctiques Exemplars en Responsabilitat Social a l’illa. Aquests guardons es van celebrar per primera vegada el 2018 i enguany es recuperen per reconèixer les iniciatives referents i inspiradores dins del context de la responsabilitat social.
Per tal de dissenyar aquesta nova convocatòria, s’ha signat un protocol de col•laboració entre la institució insular, la Universitat de les Illes Balears i agents econòmics i socials presents a Mallorca: Eticentre, Cercle d’Economia de Mallorca, Cambra de Comerç de Mallorca, Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), UGT Balears i Comissions Obreres de les Illes Balears (CCOO).
Totes aquestes institucions estan interessades a fomentar la incorporació de polítiques de responsabilitat social en les empreses que conformen el teixit empresarial de Mallorca i, per aquest motiu, participaran, dins del marc de les seves competències, en la convocatòria dels premis.
Per la seva banda, l’ORS coordinarà l’elaboració de les bases, farà el seguiment de les candidatures i organitzarà l’acte de lliurament dels premis, per als quals hi ha una dotació màxima de 36.000 euros.
Jaume Alzamora, conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local (departament on s’integra l’ORS), ha assenyalat: «El Consell i les entitats i institucions aquí presents tenim uns objectius comuns pel que fa a la responsabilitat social i a les bones pràctiques en aquest àmbit; i unir-nos i coordinar-nos farà que es divulguin més i millor entre les empreses, les administracions públiques i la ciutadania mateixa. Això no farà més que millorar Mallorca i el seu teixit empresarial i productiu».
Segons el protocol signat, la responsabilitat social corporativa (RSC) és una forma de dirigir les empreses basada en la gestió dels impactes que la seva activitat genera sobre la clientela, personal i accionistes, així com en el respecte de les comunitats locals, el medi ambient i la societat en general.