L'Oficina de Responsabilitat Social es dedica a planificar i a coordinar actuacions transversals encaminades a aconseguir els objectius marcats per l’estratègia Europa 2020.
L'objectiu és esmenar els defectes del model de creixement actual i crear les condicions per a un creixement més intel·ligent, sostenible i integrador. En concret, incideix en els àmbits següents:
- Ocupació de qualitat
- I+D
- Canvi climàtic i energia
- Educació
- Pobresa i exclusió social
La finalitat és incorporar de manera sistemàtica en el Consell de Mallorca i en els seus ens dependents criteris de responsabilitat social, ètica, ambiental i de proximitat en els processos de contractació i, en general, en les relacions econòmiques amb tercers, creant una mínima tècnica especialitzada que, amb caràcter transversal i permanent, incideixi en la planificació, execució i avaluació de les polítiques de responsabilitat social de la Institució, a partir dels processos econòmics vinculats a la contractació.
Les actuacions per tal d’aconseguir-ho són:
1. Implantació de la contractació socialment responsable.
- Fer servir els contractes com a instruments eficaços de promoció d’ocupació de qualitat, treball digne, inclusió social, accessibilitat, comerç ètic i igualtat de dones i homes.
2. Impuls a la responsabilitat social corporativa i a l’economia social i solidària.
- Canalitzar i divulgar la RSC d’empreses i/o persones compromeses amb el desenvolupament sostenible des de la dimensió social, econòmica i mediambiental.
- Identificar projectes i respostes davant els reptes socials d’empreses i/o persones capaces de generar, de manera sostenible, nous productes i serveis, d’obrir nous mercats amb futur i de repercutir els beneficis en la millora col·lectiva.
- Aprofitar el potencial de les empreses d’economia social i solidària per aconseguir els objectius principals de l’Estratègia Europa 2020.
3. Creació d'una unitat estadística.
- Donar visibilitat i transparència a les dades de què disposa el Consell de Mallorca fruit de la seva activitat en el marc de les seves competències.
- Donar visibilitat i transparència a les dades de què disposa el Consell de Mallorca.
- Facilitar un accés fàcil i transparent a la informació estadística sobre els serveis i l’activitat del Consell que garanteixi que la informació que arriba a la ciutadania s’ajusta a criteris d’objectivitat i de solvència i els faciliti l’anàlisi de la realitat o la presa de decisions.
El Ple del Consell concedeix 50.000 euros a Mercat Social per desenvolupar actuacions a favor de l’economia social i solidària a Mallorca durant el 2022
El Ple del Consell concedeix 50.000 euros a Mercat Social per desenvolupar actuacions a favor de l’economia social i solidària a Mallorca durant el 2022
(10/03/2022)
- Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local / Comunicació i Premsa
El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat la concessió d’una subvenció nominativa de 50.000 euros a favor de l’Associació Mercat Social Illes Balears així com el conveni que regularà aquesta ajuda, que s’emmarca en el Pacte pel foment de l’economia social i solidària i el desenvolupament local a Mallorca.
L’estiu de 2020, la presidenta del Consell de Mallorca, tots els grups polítics amb representació al Ple del Consell de Mallorca i l’Associació Mercat Social Illes Balears varen signar aquest Pacte, que té com a objectiu general promoure la diversificació econòmica i la producció local a Mallorca, en el marc d’estratègies de desenvolupament local sorgides del diàleg entre les administracions públiques i les entitats de l’economia social i solidària.
Per desenvolupar les accions previstes al Pacte, l’any 2021 el Consell va concedir 30.000 euros a l’associació Mercat Social, que ha permès, per exemple, la inauguració d’un espai a Son Sardina de Palma per establir una incubadora i un espai de coworking, o la publicació d’un directori d’empreses d’economia social i solidària al Pla de Mallorca.
Per a l’any 2022 la subvenció s’incrementa en 20.000 euros i els eixos en què es basaran les accions, pactades per la comissió de seguiment del Pacte, són:
- Suport a les iniciatives i empreses de l’economia social i solidària i a les seves xarxes.
- Sensibilització i visibilització del sector.
- Formació.
Mercat Social és una entitat sense ànim de lucre que es dedica a promoure una xarxa de persones, empreses, entitats, institucions i iniciatives que incorporin valors afegits socials en algunes de les decisions de consum, producció, distribució i finançament , amb l’objectiu de contribuir a una societat basada en valors democràtics, ecològics i solidaris i en el benestar col·lectiu.